
Uit(ge)slapen of burn-out? Goed slapen is burn-out preventie en therapie!
Burn-out neemt toe. Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) wordt stress voorspeld als de grootste uitdaging voor onze gezondheid in de 21e eeuw. Lichaamsbeweging, voeding en slaap zijn de drie belangrijkste pijlers voor de preventie van stressgerelateerde ziekten.
Uitgangspositie
Er moet steeds meer werk worden verzet in steeds minder tijd. Zelfs de tijd die men graag met familie en vrienden zou willen doorbrengen, verhoogt de stress, aangezien de verplichtingen niet in de beschikbare tijd kunnen worden voltooid, laat staan in de gewenste kwaliteit.
Eindelijk komt de dag ten einde, je ligt in bed. Je kan alleen maar verlangen naar de nodige rust, maar het slapen wil niet lukken. Je woelt en draait onrustig van de ene naar de andere kant, gedachten als: “Ik moet slapen, hoe moet ik morgen anders fit zijn?” komen op. Na onrustige uren gaat de volgende ochtend de wekker veel te vroeg af en ben je eigenlijk al uitgeput voordat de dag begonnen is.
Lege batterijen
Een scenario dat velen kennen en dat zo lang ‘meespeelt’ tot lichaam, geest en ziel opgebrand zijn. Met de diagnose "burn-out" ben je uitgeschakeld, zowel in het dagelijkse privé- en professionele leven.
Burn-out als gevolg van een vicieuze cirkel
Als we onder spanning / stress staan, geven onze hersenen grote hoeveelheden CRH (cortictropin releasing hormone) af. Dit hormoon verlengt de REM-fase ten koste van de diepe slaapfasen (nodig voor o.a. fysiek herstel en ontgifting van de hersenen). In de REM-slaapfasen is de slaap veel onrustiger en nemen de hartslag en ademhaling vaak toe. Het uitblijven van herstel tijdens de nacht leidt tot een disbalans tussen de fasen van actief zijn gedurende de dag en de nodige rust 's nachts. Stap voor stap bereik je de grenzen van je fysieke, mentale en emotionele vermogen om te presteren. Je wilt nog wel presteren, maar het gaat niet meer!
Oorzaak: slaapstoornis
Een eerdere studie van het gerenommeerde Karolinska Instituut in Stockholm onderzocht het slaappatroon van 35 deelnemers die door een burn-out drie maanden of langer niet konden werken. Ter vergelijking is gebruik gemaakt van slaappatronen van mensen met een laag risico op burn-out. Het resultaat: stress is nog steeds een beïnvloedende factor, maar de onderliggende oorzaak is een verstoorde niet meer rustgevende slaap. De deelnemers met burn-out kregen cognitieve gedragstherapie en moesten zich strikt aan de regels van slaaphygiëne houden. Na een half jaar c.q. heel jaar werd een aanzienlijke verbetering van de slaap bereikt. 60 procent van degenen die door burn-out werden getroffen, konden in deze periode weer opnieuw geïntegreerd worden in het arbeidsproces.
Preventieve maatregel gezonde slaap
Zoals gezegd, kan stress slapeloosheid veroorzaken. Naast burn-out kan het daaruit voortvloeiende gebrek aan slaap het risico op andere ernstige ziekten vergroten. Een verbetering van de slaapduur en vooral de kwaliteit is buitengewoon van belang en positief, zowel op het gebied van preventie als op het gebied van therapie.
Ook zal je de heilzame effecten van een gezonde slaap gaan voelen als je de volgende basisregels in acht neemt:
-> neem overdag pauzes: net zoals onze slaap verschillende fasen kent (diepe slaap, REM-slaap), hebben we ook fasen van activiteit en herstel gedurende de dag. Luister dus naar je lichaam en geest en gun jezelf na ongeveer 1,5 uur activiteit een adempauze van ongeveer 15 minuten. Met deze maatregel zal stress niet de overhand krijgen en prestaties en het vermogen om in slaap te vallen verbeteren.
-> vermijd "ritmedieven": te lange fases van activiteit zoals non-stop computerwerk, marathonmeetings, lange autoritten, eindeloze televisie of onregelmatige slaap-, eet- en/of werktijden, technische storingen in de slaapkamer (smartphone, wekkerradio, tv ), jetlag.
-> stimuleer alles wat ritme aan je dag geeft: ritme van activiteit en rust, regelmatige bedtijden, enz.
-> alleen de combinatie van "hardware" (slaapplaats, bedsysteem) en "software" (stressfactoren, pauzes, zonlicht/kunstlicht, gewoonten), d.w.z. een holistisch georiënteerd gezond slaapconcept, kan leiden tot een biologisch hoogwaardige slaap.
-> slaap in een "gezond" bed op en onder natuurlijke bedmaterialen - het matras en beddengoed hebben het grootste "hefboomeffect" voor het optimaliseren van de slaapkwaliteit en slaapefficiëntie. Kijk op Slaap-Gezond-Producten
Neem contact op via mail info@slaapbeterengezond.nl en/of bel 06 29527801 - vraag advies hoe je je slaap kan verbeteren en hoe een gezond bed eruit ziet.
GOED SLAPEN OP EN ONDER HET JUISTE BEDMATERIAAL IS BURN-OUT PREVENTIE EN THERAPIE!
Bron:
Max-Planck-Institut für Psychiatrie, München (2009). M. Kimura, P. Müller-Preuss, A. Lu, E. Wiesner, C. Flachskamm, W. Wurst: Conditional corticotropin-releasing hormone overexpression in the mouse forebrain enhances rapid eye movement sleep. Molecular Psychiatry, 1–11, Online-Vorabpublikation 20. Mai 2009.
Ornstein Robert, The Right Mind, Publ. Harcourt-Brace & Co (1997) / Springer Sally P., Deutsch Georg: Left Brain, Right Brain. Publ. W. H.
Hecht Karl: Das geomagnetische Feld als biologischer Regulator und dessen Sensibilität gegenüber elektromagnetischen Frequenzen. Journal of preventive medicine, Themenheft „Schlaf und Schlafstörungen“, Ausgabe Juli 2011.