Gezonde-kinderslaap


Voor de optimale ontwikkeling en gezondheid van onze kinderen speelt slaap vanaf het begin af aan een centrale rol. Vooral voor baby's en peuters is het belangrijk om voor een kwalitatief hoogwaardige slaap te zorgen. Wanneer je kind niet goed in- of doorslaapt, dan hebben wij een paar tips om dit te vebeteren.

Lichamelijke en geestelijke ontwikkeling tijdens de slaap
De hersenen van kinderen verwerken en bewaren tijdens de slaap alle indrukken van de dag en alles wat ze hebben geleerd. Het kleine lichaam herstelt en regenereert en worden kleine celreparaties uitgevoerd en groeihormonen vrijgegeven. Het lichaam laadt zijn batterijen op om gezond te groeien. Een tweejarig kind heeft gemiddeld ongeveer 12 tot 13 uur slaap per nacht nodig, waarbij de duur van de slaapbehoefte afneemt naarmate het kind ouder wordt. Een zesjarig kind heeft tussen de 10 en 11 uur slaap nodig om de volgende dag fit en uitgerust te zijn.

Of het nu gaat om problemen bij het in slaap vallen of in slaap blijven, een gebrek aan slaap is vooral merkbaar bij kleine kinderen. Meestal zijn deze kinderen overdag moe, in een slechter humeur, onrustiger en huileriger. De slaapkwaliteit van de ouders lijdt hier ook onder, vooral als de kinderen 's nachts niet meer in slaap kunnen vallen nadat ze wakker geworden zijn.
Het gebrek aan slaap is bij zowel de kinderen als de ouders merkbaar. Symptomen kunnen zijn - vermoeidheid overdag, hoofdpijn, misselijkheid, leer- en concentratieproblemen, verhoogde ergenis of agressie. De volgende punten zijn dan ook om rekening mee te houden:

Licht diner
Een stevig of te laat diner kan zwaar op de maag liggen en bemoeilijkt het proces van in slaap vallen. Het beste is vet eten te vermijden en in plaats daarvan te genieten van een licht diner. Slaapexperts raden aan om drie uur voor het slapengaan helemaal niets meer te eten, net zoals het drinken van cafeïnehoudende dranken - cola of bepaalde soorten thee - die het proces van in slaap vallen bemoeilijken.

Vermijd teveel prikkels
Vermijd 's avonds ruzies, teveel prikkels en wild ravotten vlak voor het slapen gaan. Dit geldt ook voor spannende of verontrustende films, luisterboeken en games. Zintuiglijke overbelasting in de vorm van bewegende beelden en harde geluiden kan ertoe bijdragen dat kinderen niet tot rust kunnen komen en het in slaap vallen moeilijker gaat. Het wordt dan ook aangeraden om het gebruik van smartphones, tablets of televisies door kinderen tot een minimum te beperken.

Lichtbronnen in de slaapkamer
Het menselijk lichaam heeft absolute duisternis tijdens de slaap nodig om volledig te regenereren. Slaapexperts adviseren daarom ervoor te zorgen dat de slaapkamer goed verduisterd kan worden. Licht van buitenaf of een flikkerend beeldscherm zijn voldoende om de slaap te verstoren. Veel kinderen zijn echter bang in het donker. Het nachtlampje ChronoSleepLight© CANDELA  is hiervoor de oplossing en zorgt voor een fijn gevoel en een gezonde slaap
.