Een-goed-hoofdkussen-is-nodig-voor-een-goede-slaap

Een goede slaap begint bij een goed hoofdkussen!
Een juiste positionering van de halswervelkolom tijdens het slapen is een cruciale factor voor een gezonde, rustgevende slaap.

Vanuit medisch oogpunt
Wie 's ochtends wakker wordt met spanning en pijn in de nek en schouders, moet letten op de stand van het hoofd op het kussen. Bij een slechte slaaphouding wordt de wervelkolom namelijk overbelast.

Eigenlijk zouden we meerdere kussens moeten hebben.
Waarom? Omdat afhankelijk van de belastingen overdag, de halswervelkolom 's nachts een andere ondersteuning nodig kan hebben. Soms heeft de nek meer steun nodig, soms wat minder.
De meesten van ons gebruiken echter maar één kussen - die moet dan ook 100% passen bij onze lichaamsbouw en ons behoefteprofiel.

De functie van het kussen
Zo verschillend de slaapgewoonten zijn, zo verschillend kan ook de keuze van het kussen zijn. De belangrijkste functie van het kussen is de optimale positionering van de halswervelkolom, zodat deze zijn natuurlijke S-vorm kan behouden. In principe moet het kussen het hoofd ondersteunen en ervoor zorgen dat de halswervelkolom niet knikt. Een constante verkeerde houding van het hoofd in liggende positie kan leiden tot hoofdpijn, nekpijn en spanning in het schoudergebied.

Sinds 1989 ontwikkelt SAMINA samen met orthopeden specifieke kussens voor alle slaaptypes en lichaamsvormen. Er zijn verschillende kussens in het assortiment en kunnen deze, dankzij de handmatige productie, op ieder moment individueel worden aangepast.
Gebruikers van de SAMINA kussens geven aan dat het hun slaap aanzienlijk heeft verbeterd.

Belangrijke criteria voor een goed kussen:
• De juiste vorm van het kussen (afhankelijk van schouderbreedte, grootte etc.)
• 100% natuurlijke materialen
• Optimale bedklimaatfunctie (goede thermoregulatie, vochtabsorptie, etc.)
• Hoogwaardige productie voor een lange levensduur

Vooral de nek – het meest gevoelige deel van de halswervelkolom – heeft een anatomisch gevormd contactoppervlak nodig, want die draagt ​​het gewicht van het hoofd. Te harde kussens kunnen zich niet optimaal aanpassen aan de individuele hoofdvorm van de slaper en belemmeren de functies van zenuwen en bloedvaten.

Dermatologie & bedklimaat
Slaapexperts adviseren biologische scheerwol aan als bedinhoud omdat het 30% van zijn eigen gewicht aan vocht kan opnemen. Dons staat erom bekend waterafstotend te zijn. Niet alleen het dekbed, maar ook het kussen moet gevuld zijn met natuurlijke schapenwol, want vooral de nek loopt gevaar bij mensen die hevig transpireren. Spierpijn, zogenaamde myalgie en reeds bestaande harde spierspanning, myogelosis, kunnen worden versterkt door zweetaanvallen.

Aanbevolen kussenmaat
Het kussen mag niet te breed zijn omdat, zoals de naam al doet vermoeden, het kussen bedoeld is voor het hoofd en de schouders er niet op mogen rusten. Bij het kiezen van een kussen moet je erop letten dat alleen het hoofd- en nekgedeelte erop rust. Alleen zo is gegarandeerd dat de schouder optimaal in het matras kan wegzakken. Orthopeden en slaapexperts raden over het algemeen grote kussens af. De aanbeveling gaat in de richting van 40×80 of 50×70 cm.

Je persoonlijke kussen
Er bestaat niet zoiets als een one-size-fits-all kussen. Afhankelijk van slaapgewoonten, voorkeurshouding op de rug, buik of zij, biedt SAMINA als slaap-gezond-specialist een gevarieerde selectie van kussens met verschillende vullingen van natuurlijke materialen en verschillende vormen. Het kussen kan zo individueel worden afgestemd. Afhankelijk van de slaapgewoonten wordt de halswervelkolom op een goede zinvolle manier gepositioneerd en ondersteund.

Kussen voor zijslapers
Van alle slaaphoudingen is zijslapen het populairst - bijna tweederde geeft de voorkeur aan deze slaaphouding. Het is belangrijk dat het kussen het schouder-/nek-/nekgebied vult en het hoofd ondersteunt om knikken of overstrekking van de halswervelkolom te voorkomen. Hierbij moet worden opgemerkt dat te zachte kussens vaak niet de nodige ondersteuning bieden. Het optimale zijslaapkussen ontlast de wervelkolom.

Kussen voor rugslapers
In rugligging moet het kussen het gebied tussen de achterkant van het hoofd en de schouders perfect vullen om een ​​aangename verlichting tijdens de nacht te garanderen. Het kussen mag niet te hoog zijn.

Kussen voor buikslapers
Conventionele kussens bieden buikslapers vaak niet het gewenste comfort en belemmeren ook een ontspannen ademhaling, omdat ze met hun gezicht "in het kussen" slapen. Onder bepaalde omstandigheden kan dit leiden tot overbelasting en overstrekking van de wervelkolom. De gevolgen zijn een onrustige en niet-verkwikkende slaap en spanning in de hals-, nek- en rugspieren. Daarom raden we aan om voor buikslapers een vrij plat kussen te gebruiken.

WILT JE BETER EN GEZONDER SLAPEN? MAAK VRIJBLIJVEND EEN AFSPRAAK VOOR EEN GEZOND SLAAPCONSULT.