
Hoe overwin je de winterblues? Slaap beter in de herfst en winter.
Korte dagen, lange nachten - de donkere tijd van het jaar. Geen wonder dat de biologische klok daardoor niet meer synchroon loopt en tot slaapproblemen kan leiden. Dus wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je ook in de koudere maanden je circadiane ritme (= biologisch ritme van ongeveer één dag) behoudt en de dag goed begint?
Gebrek aan licht maakt je moe
In de herfst en winter hebben mensen een verhoogde behoefte aan slaap. De reden hiervoor is niet de verveling, maar het slaaphormoon melatonine. Het hormoon reguleert onze vermoeidheid. Zodra het donker is, komt het steeds meer vrij uit het lichaam. Naarmate het donkerder wordt in de herfst en winter, maakt het lichaam dus meer melatonine aan. Als gevolg hiervan voelen we ons moe en neemt onze behoefte aan slaap toe. Met name de donkere dagen zonder veel zonlicht maken ons vermoeider en onze slaap-waakcyclus kan in de war raken.
Tips om beter te slapen
Naar bed gaan zonder smartphone en/of ander mobiel device
Het blauwe displaylicht zorgt ervoor dat de melatonineproductie wordt geremd en dat de hersenen activiteit signaleren. Daarnaast heeft het een negatief effect op de kwaliteit van onze slaap.
Beter geen powernaps in de middag
In plaats van slaperigheid overdag met een powernap te verhelpen, moet je proberen vast te houden aan de vaste bedtijden of indien nodig eerder naar bed te gaan.
Optimaliseer je slaaphygiëne
Dit geldt ook voor je beddengoed. Let daarbij op natuurlijke en niet-giftige materialen. In de winter houdt beddengoed van bio-actieve schapenwol je behaaglijk warm en zorgt daarnaast voor een droog en warm bedklimaat. Ideaal voor je "winterslaap" en een goede nachtrust..
Slaap koel
In de koudere maanden van het jaar zorgt de kamerverwarming voor aangename warmte. Je moet je slaapkamer zo koel mogelijk houden, ondanks de koudere buitentemperaturen - tussen 16 en 18 °C is ideaal.
Vitaminerijk dieet
Vooral in de winter zijn we vatbaarder voor infecties. Versterk je lichaam met een uitgebalanceerd dieet rijk aan vitamines. Je slaap zal dit ten goede komen, vooral als je 's avonds slaapstimulerend gezond voedsel eet. Voedingsmiddelen die tryptofaan bevatten zijn ideaal. Het aminozuur stimuleert de aanmaak van melatonine en zorgt voor een goede nachtrust