
Het middagslaapje, powerdutje of zogenoemde siësta is normaal in de kindertijd en peutertijd. Op latere leeftijd, vooral na de pensionering, wordt dit middagdutje weer vaker gedaan. De cognitieve voordelen ervan zijn al lang bekend, maar waarom wordt het bij ons op het werk in de meeste gevallen afgekeurd?
In Japan, China en de VS wordt slapen op het werk al langer gedaan. Dit is ook het geval in Zuid-Europese landen – hier zorgt de siësta voor een korte herstelperiode gedurende de dag. Bij ons is slapen op het werk niet gebruikelijk. Het positieve effect van het middagdutje op de werkplek is wetenschappelijk bewezen. Slaapexperts zijn het erover eens - in de toekomst zal het normaal zijn dat mensen pauzeren en even kort slapen.
Vermoeidheid, concentratie en aandacht
Klinische studies hebben de positieve effecten laten zien van een kort middagdutje op vermoeidheid, concentratie en aandacht. Zo ondergingen 74 proefpersonen bij een studie een slaperigheidstestonderzoek. In vergelijking met de groep zonder middagdutje, toonde de controlegroep (die wel een middagdutje van 20 minuten had gedaan) aan dat ze significant meer wakker waren. Bovendien was hun concentratievermogen, alertheid en oplettendheid statistisch significant beter dan bij de mensen die zonder herstelperiode door waren blijven werken.
Voordelen van een dutje en powernap
Artsen en slaapexperts pleiten voor een middagdutje omdat de korte pauze de hartslag vermindert, de ademhalingsfrequentie en bloeddruk dalen en stress wordt gereduceerd. Je bent na een middagdutje krachtiger, fitter en de reactie verbetert zich. Zonder dutje is dit veel minder en is het lichaam na de lunch bezig met de spijsvertering.
Het is belangrijk dat de powernap tussen de 10 en 30 minuten duurt en deze tijd niet overschrijdt. Het risico op slaapdronkenschap neemt namelijk toe als je meer dan een half uur slaapt en in een diepe slaap valt.
Met een korte slaap op het werk komen we het biologische ritme van ons lichaam tegemoet. Het circadiaanse ritme dat 24 uur duurt, is de interne klok. Volgens dit biologische ritme hebben we twee dieptepunten per dag. De ene 's nachts en de andere biologisch 12 uur later. Kennis over slaap zal in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaan spelen op de werkplek - meer aandacht van werkgevers zal op slaapgezondheid, welzijn en prestaties van werknemers komen te liggen. Een ontspannen kort dutje bevordert niet alleen het welzijn, de gezondheid en de prestaties, maar ook de werksfeer en de sociale interactie. Dit omdat een gezonde, rustgevende slaap een positief effect heeft op de geest en mensen positiever en vreugdevoller door het leven gaan. Werknemers die niet goed uitgerust zijn, maken daarentegen meer fouten, nemen vaker verkeerde beslissingen, zijn niet zo efficiënt en hebben meer ziekteverlof dan goed uitgeruste werknemers.
Hoe, waar en wanneer slaap je?
Bij het verhogen van de werkefficiëntie mag slaap op kantoor niet worden genegeerd. Veel werkgevers vragen zich echter af hoe slapen op de werkplek moet worden geïmplementeerd. Idealiter zou dit een ruimte zijn met daarin een extra slaapkamer. Van belang is dat deze slaapkamer, de slaapplaats en het bedsysteem voldoen aan alle slaap- en elektrobiologische eisen. Zogenaamde slaapcapsules bieden een goede gelegenheid voor powerdutten op kantoor. Licht en geluiden helpen om op tijd wakker te worden.
In de toekomst zullen powernaps deel uitmaken van het dagelijkse werk. Iets soortgelijks wordt al ervaren met focusruimtes of chill-out zones, die tegenwoordig populair zijn en in steeds meer bedrijven zijn geïmplementeerd.
LAAT JE ADVISEREN DOOR EEN SLAAP-GEZOND-COACH BIJ JOU IN DE BUURT
Maar ook als de ruimte op dit moment nog ontbreekt, kan er al veel gedaan worden voor de gezondheid van de medewerkers. Ontspanningstechnieken zoals progressieve spierontspanning volgens Jacobsen, yoga of autogene training kunnen helpen om even te ontspannen en stress los te laten. Daarnaast kan een ergonomische bureaustoel helpen om een paar minuten te ontsnappen aan de stressvolle werkdag.
De kleine siësta op het werk gaat vaak nog gepaard met veel vragen. De cultuur van het openbare dutten is in sommige delen van de wereld een traditie geworden. Japan slaapt in de trein, in de bus, op het werk en ook in zogenaamde slaapcafés. Het Nescafé Suimin Café in de wijk Shinagawa in Tokio of de Bar à Sieste in Parijs zorgen ervoor dat gestreste mensen zichzelf trakteren op een beetje rust in het dagelijks leven. Deze slaapcafés bieden vooral onrustige en gestreste mensen de mogelijkheid om overdag even uit te rusten. In aparte kamers met individuele lichtintensiteit en kleur kun je een pauze nemen, liggen, ontspannen en jezelf trakteren op een welverdiend middagdutje in alle rust en privacy.
https://www.slaapbeterengezond.nl/Slaapadvies-en-Coaching