
Regeneratie na het sporten is essentieel voor een effectieve training.
Maximale prestaties vereisen pauzes, zodat het lichaam zich kan aanpassen en zo de sportprestatie verbeteren kan. Toch schieten mensen vaak het doel voorbij en worden zogenaamde regeneratiefasen verwaarloosd of onderschat. Het is tijd om de "no pain, no gain" mentaliteit achter je te laten en de grenzen niet te overschrijden, maar bewust te verleggen. Door het lichaam precies de juiste hoeveelheid prikkels te geven met een goed herstel, resulteert dit in een langdurige kwaliteitsverbetering. Om dit te bereiken is het eerst nodig om te begrijpen waarom regeneratie belangrijk is, wat er gebeurt in het herstelproces en welke methoden je daarbij ondersteunen.
Waarom is regeneratie belangrijk?
Regeneratie herstelt het fysiologische evenwicht na lichamelijke inspanning. In de sport zorgt dit proces er onder andere voor dat stressreacties in spieren kunnen genezen. Na een training breekt je lichaam stofwisselingsproducten af in wat bekend staat als een "katabole fase". Het doel is om weer in de "anabole fase" te komen waarin je nieuwe energie verkrijgt en weer productief wordt. In dit proces vindt ook de opbouw van lichaamseigen stoffen, zoals spieropbouw, plaats. Herstellende pauzes geven je de mogelijkheid om je aan te passen en de sportprestaties te versnellen of te verbeteren.
Het lichaam wordt systematisch moe tijdens een training. Botten, banden, pezen en spieren worden belast. De daadwerkelijke prestatieverhoging vindt plaats tijdens de regeneratie na een intense prikkel, die net boven het oorspronkelijke trainingsniveau ligt. Dit mechanisme wordt supercompensatie genoemd. Het is daarom belangrijk om tijd te besteden aan regeneratiefasen, zodat het lichaam zich kan aanpassen.
Wat gebeurt er als je niet regenereert?
Als de herstelfasen tussen trainingen uitvallen, kan er geen nieuwe kracht worden verzameld en heeft dit een langdurig effect op sportief succes. Dit veroorzaakt een kettingreactie en kan leiden tot het overtrainingssyndroom, wat resulteert in slechte prestaties, vermoeidheid en verminderde stresstolerantie. Deze onbalans vermindert ook het concentratievermogen en verhoogt het risico op blessures. Je lichaam krijgt n.l. de mogelijkheid om tijdens het herstel genezingsprocessen in gang te zetten. Zo kunnen bijvoorbeeld door krachttraining de kleinste scheurtjes, zogenaamde "microtrauma's", in de spieren ontstaan. Dit manifesteert zich dan als pijnlijke spieren en vereist een onderbreking van de training. Dit betekent dat als je het zonder regeneratie doet, er een reeks fysieke onevenwichtigheden ontstaan en er op de lange termijn geen vooruitgang in de sport zal zijn.
Top drie tips voor effectieve regeneratie
Naast de bekende tips zoals voldoende voeding en vochtopname of een laag stressniveau, zijn er drie aanbevelingen die ook erg belangrijk zijn en soms naar de achtergrond worden geduwd.
1. Regeneratie tijdens de slaap
Een gezonde, rustgevende slaap is het toppunt van regeneratie. Tijdens de nachtrust kan het lichaam nieuwe kracht verzamelen, vaststellen wat het heeft geleerd en herstellen van de inspanning. Niet alleen de ideale duur van zeven tot acht uur is relevant, maar ook de kwaliteit van de slaap. Dit is onder andere afhankelijk van het vermogen om in slaap te vallen en door te slapen en het gevoel na het wakker worden. Een kwalitatief goed bedysteem met de juiste accessoires zoals natuurlijke kussens, onderleggers, dekbed en orthopedische lattenbodem helpen je om goed te slapen en optimaal te regeneren. Plaatsen waar je lichaam druk uitoefent, worden ontlast en goed en zacht ondersteund. Daarnaast zorgt schapenwollen bedmateriaal voor een optimaal bedklimaat. Een totaalpakket voor ideale ontspanning.
2. Regeneratie door beweging
De warming-up en cooling-down voor en na de training moeten een integraal onderdeel zijn. Met een warming-up start je de bloedsomloop en bereidt het zich voor op de inspanning. Tijdens de cooling-down wordt de bloedsomloop na de training gestimuleerd en ga je, door een ontspannen uitloop en zachte rekoefeningen, spierpijn tegen. Tussen de sessies door bevorderen heilzame activiteiten zoals wandelingen in de frisse lucht de verwijdering van gebruikte stoffen en versnellen ze het herstelvermogen.
3. Koude regeneratie
Een bezoek aan de koelkamer bevordert de prestatie en zorgt voor meer energie. Daarnaast kan het ook gebruikt worden als begeleidende therapie bij sportblessures of als ondersteuning bij overstimulatie en spierpijn. Het is een oude natuurlijke remedie die heilzaam is voor lichaam, geest en ziel. Het heeft ook 50 andere toepassingsgebieden en ondersteunt op zijn beurt uw slaap en dus regeneratie.
Hoe sportprestaties zich ontwikkelen hangt af van herstel. Een hersteld lichaam is actiever, veerkrachtiger, krachtiger en beschermt tegen mogelijke blessures. Het is daarom belangrijk om sportactiviteiten inclusief regeneratie te plannen, jezelf voldoende kwaliteitsslaap gunnen en te luisteren naar de signalen van je lichaam.
SAMINA Night – de sporthersteldrank
De natuurlijke slaapformule voor een herstellende slaapervaring. Geselecteerde aminozuren, mineralen, vitamines en een mix van natuurlijke kruiden maken SAMINA Night tot de ideale slaapdrank. Op basis van zure kers en aronia-bessensap bevordert de SAMINA Night drank een gezonde slaap en levert een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de nachtelijke regeneratie. Dit maakt het ook bijzonder aantrekkelijk voor sporters.
De zorgvuldig geselecteerde ingrediënten hebben een ontspannende en tegelijkertijd slaapopwekkende werking. Met de SAMINA Night drank kan slaap en regeneratie van binnenuit worden bevorderd. De SAMINA Sport Recovery drank is bijzonder geschikt voor topsporters, bij wie het nachtelijke, regeneratieve deel een grote rol speelt. De natuurlijke melatonine in SAMINA Night bevordert bovendien het ontspannen inslapen en doorslapen, wat de kwaliteit en diepte van de slaap merkbaar kan verhogen.