DIEPE-SLAAP-is-belangrijk

Waarom is DIEPE SLAAP zo belangrijk voor onze gezondheid? Wanneer spreken we überhaupt van een diepe slaap?


Het slaapproces is onderverdeeld in zogenaamde "slaapfasen".
Het begint met IN SLAAP VALLEN, daarna komen slaapfase 1 en 2, de zogenaamde LICHTE SLAAP. Dit wordt gevolgd door fase 3 en 4, de DIEPE SLAAP. En dan volgt de REM-DROOM SLAAP. Dit resulteert in een hele slaapcyclus die gemiddeld zo'n 90 minuten (1,5 uur) duurt. Idealiter zouden we vijf van dergelijke cycli per nacht moeten doorlopen. Dit resulteert in een slaaplengte van ongeveer 7,5 uur.


Wanneer slapen we het diepst?
We hebben zeer uitgesproken diepe slaapfasen in het eerste gedeelte van de nacht. De meest rustgevende slaap hebben we in de eerste vijf uur en als we een gezond slaapritme hebben, in ieder geval voor drie uur 's nachts. Tijdens de diepe slaap dromen we niet veel. Pas in het laatste derde deel van de nacht hebben we een zeer uitgebreide droomslaap.

Diepe slaap wordt ook wel deltaslaap genoemd. In deze fase genereren de hersenen de langzaamste golven, zogenaamde deltagolven. Ze hebben slechts een frequentie van 0,5 tot ongeveer 4,0 hertz. Als we wakker zijn, is onze hersenfrequentie veel hoger, in het bètabereik, dus tussen de 14 en 25 hertz.

Idealiter brengen we ongeveer 15-20 procent van de totale slaaplengte door in diepe slaap. Het hangt ook af van de leeftijd. De meeste volwassenen hebben echter duidelijk te weinig diepe slaap. Daarom zijn slaperigheid overdag, prestatiedieptepunten, depressieve stemmingen of hoge gevoeligheid voor infecties voor velen een probleem.


Wat is de belangrijkste taak van diepe slaap?
Wanneer we diep slapen, hebben we geen oogbewegingen en geen spieractiviteit. Bloeddruk daalt, ademhaling vertraagt, spieren worden ontspannen en beter van bloed voorzien. Hoe dieper we slapen, hoe meer de hersenen synchroniseren. We zijn ook erg moeilijk wakker te maken omdat we nauwelijks reageren op externe prikkels. Tijdens de diepe slaap komen grote hoeveelheden melatonine en groeihormonen vrij. De belangrijkste taak van diepe slaap is fysiek herstel, maar ook psychologisch-mentaal herstel. Tegelijkertijd worden botten en spieren opgebouwd, beschadigd lichaamsweefsel gerepareerd, vrije radicalen bestreden, ontstekingen verminderd en het immuunsysteem versterkt. In deze fase worden ook de zelf-genezende krachten geactiveerd. En ons geheugen wordt geconsolideerd, wat betekent dat alles wat nieuw en geleerd is, wordt opgeslagen van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen. En er wordt energie opgebouwd voor de volgende dag!

Voor wie is diepe slaap bijzonder belangrijk?
Diepe slaap is belangrijk voor iedereen, dus voor jong en oud. Vooral voor mensen met chronische aandoeningen is diepe slaap essentieel om schade te herstellen en vervangend weefsel (zoals huidcellen en botcellen) opnieuw op te bouwen. Dit is de enige manier waarop we ons lichaam kunnen ondersteunen bij het repareren van wat ons ziek houdt. Slaap zorgt voor gezond weefsel, sterke botten en goed functionerende organen. Mensen met te weinig diepe slaap verouderen sneller en overlijden eerder. Te weinig diepe slaap leidt duidelijk tot chronische problemen zoals hartaandoeningen, osteoporose of neurologische aandoeningen en ziekten. Het risico op depressie en burn-out neemt dramatisch toe.

Heeft diepe slaap ook iets te maken met de ontgifting van de hersenen?
Ja, dit is pas een paar jaar bekend. Onderzoekers gaan ervan uit dat een essentiële functie van diepe slaap ook te maken heeft met de ontgifting van de hersenen. Dit wordt steeds belangrijker omdat er steeds meer gifstoffen onze hersenen binnendringen. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat onze hersenen een ontgiftingssysteem hebben, vergelijkbaar met het lymfestelsel. De onderzoekers noemen het het "glymfatische systeem", dat is afgeleid van de zogenaamde gliacellen. Simpel gezegd, tijdens de diepe slaap worden de ruimtes tussen de hersencellen gereinigd door het hersenvocht (hersenvocht). Vanuit dit oogpunt is diepe slaap ook erg belangrijk voor de preventie van neurologische ziekten zoals Alzheimer en dementie. Want in de diepe slaap worden ook de mogelijke triggers, namelijk de zogenaamde "beta-amyloïden" – een soort plaque – continu verwijderd.

Diepe slaap is heel belangrijk voor onze gezondheid. Hoe krijg je meer diepe slaap?
Over het algemeen is het belangrijk dat we onze interne (biologische) klok volgen en een goed slaapritme hebben. We hebben een goede slaapkwaliteit en slaapefficiëntie nodig. Diepe slaap hangt af van onze lichaamsbeweging, onze voeding, voldoende zonlicht, enz. En natuurlijk van het slaap-gezond-trio; slaapkamer, slaapplaats, bedsysteem. Alles wat de afgelopen 30 jaar bij SAMINA is onderzocht en ontwikkeld, is ook gericht op het verbeteren van de diepe slaap. SAMINA heeft veel natuurlijke gezonde slaapoplossingen te bieden - van het juiste orthopedische kussen, de juiste deken voor een droog-warm bedklimaat, lichaamsaarding met de Lokosana-aardingspad®, die ons helpt stress sneller te verminderen en ons beschermt tegen elektrosmog, tot muziekgeneeskunde tijdens de slaap (SAMINA Soundlife Sleep System®) tot slapen in een hellende positie (SAMINA Gravity®). Dit alles kan de diepe slaap meetbaar verbeteren.

Als jij ook dieper wilt slapen en het belang ervan ziet op jouw gezondheid, kun je met SLAAP BETER EN GEZOND, als Nederlandstalige partner van SAMINA, contact opnemen voor een slaap-gezond-consult - Tel. 06 29527801 of info@slaapbeterengezond.nl